Är det dags att växla ner?

02 februari 2020
Charlotte Kristiansson
Är det dags att växla ner?

Du kanske undrar vad som menas med det? Att växla ner kan vara att gå från ett dyrt förbruk till ett billigare. Visst kan man ta sms-lån (exempelvis Vipbanks.se) för att köpa en dyr vin men det kanske är bättre att växla ner till en billigare vin. Det finns så många områden man kan ta ner sitt förbruk på.

Gå igenom hela din ekonomi

Ta en ordentlig genomgång av din ekonomi och se vad du kan växla ner till. Kanske behöver du inte köpa så dyra biffar men kan nöjas med att äta köttbullar istället? Kanske behöevr du inte gå till ridning men kan börja jogga istället? Det finns så många aktiviteter och hobbies man kan skaffa sig som är roliga.

Det samma gäller kläderna. Behöver du verkligen gå i märkeskläder? Det är kanske nästan lika bra att gå i kläder ifrån HM. Ännu bättre är att köpa begagnade kläder. Så gör du något bra för miljön samtidigt. Det går åt otroligt mycket vatten att nyproducera ett par jeans. Då kan du fundera över om det verkligen är jeans du ska gå i. Det finns mera miljövänliga material som man kan välja som inte är så resurskrävande. Det är inte längre speciellt modernt att köpa alla kläder nyproducerade. 

Transportmedel

Tänk över hur du transporterar dig själv. Det billigaste är att gå runt eller att cykla. Att köra runt på en elcykel är heller inte en dum idé. Cyklar du på en vanlig cykel får du såklart mer motion så på det sättet är det inte så dumt.

Det är med andra ord många bäckar små som till sist hjälper dig. I slutändan sparar du en massa pengar på det. Det gäller riktigt många gånger om att tänka kreativt. Att vara kreativ handlar också om att vara kreativ med sin ekonomi. 

Fler nyheter