Borrar och läskiga tänger

16 april 2020
Lily Hansen
Borrar och läskiga tänger

Det finns många barn som är rädda för att gå till tandläkaren. En inte så okvalificerad gissning är att det troligtvis beror på en hög dos skräckhistorier och myter kopplade till tandläkaryrket. Klassiska exempel är naturligtvis den dånande och stora borren som borrar så hårt in i dina tänder att smärtan blir olidlig, eller att tandläkaren drar fram sin rostiga tång för att dra ut dina tänder en efter en. Vi vuxna vet såklart att detta enbart är galet påhitt, möjligtvis inspirerad från en dåtid när rutiner, bedövning och verktyg såg något annorlunda ut än vad det gör idag. Allt för att skrämma barnen till att borsta sina tänder ordentligt och inte äta socker för att undvika besök hos den farliga tandläkaren. 

 

Säkra tandläkarbesök 

Sanningen är att det är väldigt harmlöst att besöka tandläkaren. Det enda som kanske skulle kunna vara legitimt att oroa sig för är att bli dömd och satt på plats för att man slarvar med tandtråden, borstar för hårt eller inte sköljer med fluor tillräckligt ofta. Men det får ju ändå räknas som ett ansvar som ligger på en själv. Tandläkaren eller tandhygienisten riktar ju inte sådan “kritik” mot dig på ett personligt plan. Det är deras jobb att upplysa dig om risker och hur du tar hand om dina tänder bäst. I slutändan gör de det ju för din egen skull. 

 

 

Skyddad yrkestitel 

I Sverige är vi bortskämda med fantastisk tandvård. Tandläkare är en licensierad skyddad yrkestitel och därmed följer stora krav på utbildning och praktik för tandläkarna i fråga. Fråga inte minst Mareike Björk, som arbetar som legitimerad tandläkare i östersund, som dessutom avlagt en doktorsavhandling 2006. Hon har definitivt kämpat hårt för att komma dit hon är idag och samlat på sig enormt mycket erfarenhet. Hos henne behöver ingen vara rädd för en borr eller rostig tång!

Fler nyheter