Budkrig på flera fronter

21 juli 2020
patrick pettersson

Begreppet “budkrig” syftar ofta på en konflikt där någonting står i intresse hos flera aktörer. Aktörerna budar högre och högre summor pengar för att få det man är ute efter. Det kan till exempel vara en tavla på en auktion där samtliga parter vägrar ge sig och det är ett krig in i det sista om vem som lägger det högsta budet. Det här är en möjlig definition av “bud” av flera. Bud behöver inte handla om att man erbjuder pengar för att ta över ett ägarskap av någonting. Som vi ska se finns det helt andra definitioner av bud, som ger utlopp för fantasifulla tolkningar av tidigare använt begrepp “budkrig”.  

 

Det började med ett pizzabud 

De bud vi kanske tänker på spontant är olika varianter av matbud. Det vill säga att vi får hem maten till vår dörr efter att vi lagt vår beställning – maten skickas ut med bud. Pizzabudet är väl det allra mest klassiska exemplet. Men idag har branschen utvecklats rejält och du kan beställa allt från sushi till plankstek och få det levererat hem till dörren. Budbil efter budbil susar runt på gatorna med mat åt människor som föredrar att äta hemma i vardagsrummet snarare än i restaurangens lokal. 

 

 

Budtävling mot varandra 

Det är här det blir spännande att introducera begreppet “budkrig” i budbilarnas värld. Vore det inte fantastiskt roligt att beställa två pizzor med bud från två olika pizzerior till samma adress, och därmed utan deras vetskap tävla dem mot varandra i vem som kommer först? Det hade utan tvekan höjt intresset och statusen för bud generellt. Det kan man göra om man har mycket fritid. Vilket man ju har tack vare buden. Eftersom man numera kan få hem allt man behöver med bud behöver man ju inte längre lämna huset för en massa tidsslösande ärenden…

Fler nyheter