Därför ska man besöka tandhygienisten

16 mars 2022
Lily Hansen

editorial

Mellan besöken hos tandläkaren kan det vara bra att också gå till en tandhygienist. Gör man detta behöver man inte lika ofta gå till tandläkaren. Detta eftersom tandhygienisten arbetar förebyggande och hjälper till att förhindra att problem med tänderna uppstår. På så vis kan man faktiskt också spara pengar eftersom man slipper problem med tänderna och kostsamma behandlingar. Har man normal tandhälsa brukar det räcka att besöka tandhygienisten en gång om året eller vartannat år.

På de flesta tandvårdskliniker, som exempelvis tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct, arbetar både tandläkare och tandhygienister. Det finns flera fördelar med att ha både tandhygienisten och tandläkaren under samma tak. Den viktigaste är att tandvården blir komplett och ofta mycket bättre eftersom tandläkare och tandhygienist uppmärksammar och kommunicerar med varandra gällande eventuella problem. 

 

Tandhygienist

 

Detta gör en tandhygienist

Det första tandhygienisten gör är att undersöka munnen och tänderna för att se om det finns några synliga problem. Ofta tas det även röntgenbilder för att lättare kunna upptäcka eventuell karies och andra tandskador. En viktig arbetsuppgift för tandhygienisten är att rengöra och putsa patientens tänder.

De flesta vuxna får tandsten mellan eller bakom tänderna och det är viktigt att gå till tandhygienisten för att ta bort detta. Tandsten som inte åtgärdas kan leda till tandlossning och att man helt förlorar en eller flera tänder. 

Var hittar man en bra tandhygienist? 

Man kan också behöva gå till en tandhygienist om man har tandställning eller precis genomgått en behandling med tandimplantat. Detta för att förebygga eventuella problem med tänderna och få hjälp med och lära sig att rengöra dem korrekt. Det är vanligt att man har tandhygienisten och tandläkaren på samma klinik.

Men har man ingen och letar efter en ny kan det vara smart att välja någon centralt och dit det är lätt att ta sig, som exempelvis denna klinik vid Odenplan: https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct.

Fler nyheter