Det går att ta lån med eller utan säkerhet

25 april 2022
Cecilia Olsson

editorial

Det är inte ovanligt att det kan uppstå ett behov av att låna pengar. Ibland handlar det om stora summor som vid ett husköp eller så kan det handla om mindre summor för att till exempel kunna ta del av ett riktigt bra reseerbjudande. Det finns lån med säkerhet (såsom bolån) samt lån utan säkerhet (såsom blancolån).

Blancolån har både för- och nackdelar

När det handlar om blancolån, alltså lån utan säkerhet, så kan man i princip alltid räkna med att räntan kommer att vara hög jämfört med till exempel ett huslån där huset står som säkerhet. Eftersom ett blancolån är utan säkerhet så innebär det att långivaren tar en risk genom att låna ut pengarna. Den som ger lånet kan inte kräva in något om låntagaren inte betalar och därmed blir blancolån oftast betydligt dyrare jämfört med lån med säkerhet. 

lån

Fördelarna är att man inte behöver tala om vad pengarna ska användas till och man kan därmed göra vad man vill med lånet. Det kan till exempel handla om att man vill köpa en bil av en privatperson (och därmed inte kan få lån förmedlat genom en bilfirma) eller att man helt enkelt bara vill unna sig en resa eller ett dyrt klädesplagg (det är dock aldrig bra att ta lån i onödan). När man ansöker om blancolån så går det oftast också väldigt fort att få in pengarna på kontot, något som kan vara väldigt viktigt i vissa situationer. 

Varför är det så bra att jämföra innan man ansöker om lån?

Anledningen till att man bör jämföra lån innan man bestämmer sig för att ansöka är på grund av att man då kan få den bästa räntan, de bästa villkoren och en vettig återbetalningsplan. På www.swiftbanker.se kan man registrera sig kostnadsfritt och få anpassade lånealternativ utifrån de uppgifter man fyllt i. Swiftbanker arbetar med att matcha lånsökare med långivare. 

Fler nyheter