Fukt eller dålig lukt i källaren?

08 januari 2020
jonas olsson
Fukt eller dålig lukt i källaren?

Har du upptäckt att det du förvarar i källaren möglar? Känner du en obehaglig lukt när du går in där? Är det väldigt fuktigt på väggar och tak? Då är det troligt att det behövs en husdränering. En husdränering fungerar som en avledning av vatten och fukt från en husgrund. En husgrund som är omgiven  av till exempel lerjord binder vatten som på sikt tränger in i husgrunder och källarutrymmen och skapar fukt och mögel. Stuprännor är ett sätt att leda bort vatten på, men ibland räcker det inte, utan omgivande vatten och fukt ligger kvar och tar sig in i grunden.

 

 

Olika metoder för dränering av husgrunder

 

Ett sätt är att lägga rör runt en grund som leder bort vattnet till en dräneringsbrunn. Ett annat sätt är att lägga en plastmatta med speciell struktur som låter fukten torka. En tredje metod är att lägga en så kallad “isodrän skiva” som är motståndskraftig mot fukt men också fungerar värmeisolerande. Det finns viktiga delar i en husdränering och det är dels ett fuktskydd som skyddar mot fukt och mögel, dels dräneringsrör som leder bort vatten till en brunn samt makadam eller grövre grus som gör att vatten rinner undan och dunstar bort.

 

Hur dränerar man sin grund?

 

Första steget är att gräva ut runt den grund man vill dränera. Detta sker med hjälp av en grävmaskin. Tänk på att omgivande tomt blir påverkad av arbetet. Därefter rengör man väggen och lagar eventuella sprickor.  Att värmeisolera grunden är ett sätt att driva ut fukt. Lägg ner rör som leder bort vatten. Sedan täcker man med geotextilduk. Därefter läggs grus ovanpå den utgrävda ytan. Att dränera runt sitt hus kan man naturligtvis göra själv, men man kan också ta in offerter från flera olika firmor som sköter allt från grävjobbet till leverans av grus.

Fler nyheter