Hitta dig själv ute till havs

08 januari 2020
Mikael Barani
Hitta dig själv ute till havs

Visst är det lätt att fastna i samma rutiner och cirklar i vardagen? Saker som fungerade lite som en tröst och snuttefilt har börjat mista sin förmåga. Som att bara gå runt, runt inne i köpcentrat och plötsligt inse att det inte finns någon mängd konsumtion som kommer att lyfta en upp ur den tristess som man känner i livet just nu. 

Det gäller helt enkelt att börja bryta sig ur de där cirklarna och utforska nya former i livet. 
Av någon anledning har vi människor en övertro till att föremål ska göra oss lyckliga. Visst kan en ny tröja ge en temporär kick, men snart så försvinner denna effekt och vi börjar jaga nästa emotionella – och lika temporära – höjd.

Istället är det handlingar och upplevelser som skänker oss människor mening och glädje i livet. Att hjälpa andra, att upptäcka nya horisonter – det är sådant som gör att vi känner oss levande. För vi är trots allt sociala djur som genom evolutionens gång har varit helt beroende av andra för att klara oss.

När vi idag blir mer isolerade och individuella så är det lätt att tro att ”ensam är stark”, och visst kan det det delvis vara rätt. Att utforska sina egna gränser leder onekligen till självinsikt. Saken är dock den att man sedan nästan måste applicera dessa nya kunskaper på ett sätt som bidrar till att andra människor också får växa.
Det är sådant som skapar, och skänker, riktig glädje och mening i livet.

Så sätt dig på en skärgårdsbåt i Göteborg och fundera lite över vilket område i ditt liv där du känner att du vill växa. Det finns då saker som är lika lugnande som havet, och att kryssa fram genom arkipelagen på Västkusten är lite som att ge dina sinnen lite massage.
Vem vet: Kanske hittar du meningen med livet på vägen till Brännö?

Fler nyheter