Hitta fönster som passar hemmet, både då det handlar om stil och funktion

24 november 2020
Cecilia Olsson

Det kan vara bra att välja stil på fönster utefter husets arkitektur. Även fast det kan vara snyggt att blanda olika stilar så har ofta huset en viss karaktär som det kan vara säkrast att följa, annars finns det risk att fönstren ser malplacerade ut där de sitter. Förutom stil så är det även viktigt att tänka igenom om det finns några specifika behov. Kanske du vill ha fönster som går att öppna inåt för enklare rengöring eller är det viktigt att de inte behöver speciellt mycket underhåll?

Fönster som underlättar rengöring

Det finns många modeller att välja mellan så det kan vara värt att tänka på vad som känns viktigt till just din bostad. För den som vill underlätta putsning av fönstren så är Dreh-kipp- eller Topswingfönster bra alternativ. Dreh-kipp-fönster är ett mångsidigt fönster som kan underlätta mycket i hemmet, de öppnas inåt men kan både vridas och lutas.

Det är mycket smidigt vid vädring eftersom det kan öppnas i överkant och tack vare att det öppnas inåt så är det lätt att rengöra oavsett om det sitter på första eller andra våningen. Ett Topswingfönster är ett fönster som öppnas utåt men det går att vända ramen så att man kan putsa fönstrets utsida inifrån huset.

Material baserat på behov

Olika material kräver olika mycket underhåll. Till exempel så är ett spröjsat fönster i trä ofta väldigt vackert men det kräver också sin beskärda del av underhåll för att det ska hålla sig i gott skick. Fönster i PVC (plast) däremot kräver inte alls lika mycket underhåll men det kan däremot vara svårare att ändra färg på om de skulle finnas en önskan att göra det. Ett mellanting är fönster i trä-/aluminium, de håller bättre mot slitage från väder och vind jämfört med rena träfönster.

Hos SparFönster hittar du mängder av fönstermodeller av bra kvalitet till förmånliga priser. 

Fler nyheter