Kompetent hjälp för dina ögon

06 mars 2020
jonas olsson
Kompetent hjälp för dina ögon

Oavsett varför du har valt att söka upp en ögonläkare, är det värt att ta sig den extra tiden för att kolla upp vilken mottagning som förtjänar ditt besök. Dina ögon är värdefulla och kräver bästa möjliga omvårdnad. Många mottagningar erbjuder konsultationer, vilket är ett bra tillfälle att rådfråga ögonläkarna om det du undrar över, och även att besöka lokalen för att känna av vibbarna. Vissa ögonmottagningar erbjuder gratis konsultationer, och då finns det få orsaker att inte gå dit innan ditt ordinarie besök. 

 

Bred kompetens på en ögonmottagning

Om du bor i Stockholmsområdet och söker en ögonläkare i solna, finns det mottagningar som tillhandahåller både ögonspecialister, ortoptister, optiker och ögonsköterskor – allt under ett och samma tak. Om du är osäker på vem du ska vända dig till i ditt ärende, är det en god idé att besöka en sådan klinik för att därefter hänvisas till den person som kan hjälpa just dig. Ofta kan man besöka mottagningen antingen privat eller genom det fria vårdvalet.

 

 

Olika typer av starr

Det finns två olika typer av starr, som båda kan avhjälpas delvis genom operation. Varianten som går under namnet grå starr drabbar vanligen äldre personer, och innebär att den egna linsen har blivit grumlig. Man kan märka av detta genom att man upplever ljuskänslighet och besväras av bländning. Genom en operation kan den egna linsen bytas ut mot en konstgjord lins för att man ska återfå synskärpan. Grön starr, som även kallas glaukom, är allvarligare och kan i värsta fall leda till blindhet. Sjukdomen är ärftlig, och om man vet med sig att den finns i släkten bör man berätta detta för sin ögonläkare, så att denne kan göra en ordentlig undersökning av ögonen. Man bör dessutom vara noggrann med att besöka en ögonmottagning med jämna mellanrum. Synen är viktig, och även synhälsan.

Fler nyheter