Modern teknik för glasslipning

23 maj 2022
william eriksson

editorial

När man hör ordet glasslipning så tänker man kanske på mormors gamla slipade kristallvas. Men glasslipning kan vara så mycket mer. De som är experter på glasslipning idag kan utföra de mest otroliga arbeten. I kombination med moderna tekniker för att trycka bilder och mönster på glas kan glaset få helt nya uttryck som inte var möjliga förut.

Det finns till och med glas som kan skifta mellan att vara vanligt transparent och att se ut som frostat glas, genom endast en knapptryckning. Det görs med en lamineringsteknik som kallas PDLC. Tänk dig till exempel en elegant vinkällare med glasväggar. Genom att trycka på en knapp kan man välja att visa innehållet i vinkällaren eller att dölja det bakom ett frostat glas. 

Varför inte låta trycka en favoritbild på glas och sedan sätta upp den bakom spisen som ett stänkskydd, istället för konventionellt kakel? Det blir verkligen det där lilla extra. 

 

glasslipning 

Fler möjligheter

En annan modern teknik är printglas. Det innebär att man kan trycka foton och bilder på glas. På så sätt kan man skapa allt från eleganta tavlor till hela väggar eller dörrar med snygga motiv. Man kan till exempel utforma skräddarsydda kontorslandskap, som ger ett öppet intryck men där det ändå finns avskärmningar av glas med tryckta bilder som ger precis den genomskinlighet som önskas.  

Ett annat användningsområde där glas känns fräscht och modernt, särskilt i kombination med stål, är räcken och vindskydd. Det finns väl inget tråkigare än att behöva välja mellan utsikt eller lä. Med en vindskyddande avskärmning i glas kan man få båda delarna. Det kan också ge en mycket luftigare och öppnare känsla på andra ställen där det behövs räcken, till exempel vid trappor. 

Detta är bara några exempel där glasslipning i modern tappning kan ge nya lösningar. Om du kontaktar en specialistfirma kan du få många fler förslag.

Fler nyheter