Rätt belysning på rätt plats

07 november 2019
jonas olsson
Rätt belysning på rätt plats

Vilken belysning man vill ha i hemmet är valbart och du kan själv välja om det ska vara mysbelysning eller strålkastare. På en arbetsplats eller i offentliga miljöer är det inte helt valbart. Det handlar om arbetsmiljö men även om tillgänglighet. Även personer som har en synnedsättning har rätt att kunna ta sig fram i lokaler. Därför är det viktigt att ha rätt belysning på rätt plats. Så belysning företag är inte alltid valbart. Så för företag kan det vara bra att läsa på vad bland annat Arbetsmiljöverket anger för krav.

 

 

Kort om ljus och belysning

 

Här kommer några anledningar till att belysning är viktigt. Belysningen i ett rum är avgörande för hur rummet uppfattas och förstås. När belysning är god kan de som vistas i rummet arbeta säkert och på ett tillfredsställande sätt. Dessutom bidrar belysning till att man får rätt dygnsrytm. Belysning som bländar kan göra det svårt att koncentrera sig och för den som har en synnedsättning svårt att orientera sig. Är belysningen dålig kan det också leda till huvudvärk och andra besvär. Arbetsmiljöverket har en hel del krav och rekommendationer som kan vara bra att fördjupa sig i för att skapa en bra ljusmiljö.

 

Spara energi med rätt belysning

 

Det är bra att kunna dra nytta av dagsljuset i lokalerna, det sparar energi och därmed miljön. Därför är det viktigt med bra placerade fönster. Det som är viktigt att tänka på när det kommer till fönster är att om solen skiner starkt kan det behövas dämpas. På gott och ont värmer också solen lokalerna. Simulerat dagsljus de mörka månaderna är bra för att de som vistas i lokalerna och arbetar där ska må bra. När det kommer till belysning är det viktigt att tala med proffs som kan hjälpa dig att hitta den bästa balansen i just dina lokaler. 

Fler nyheter