Träna freestyle med hund

13 december 2018
Matilda Olsson
Träna freestyle med hund

Om man säger freestyle är det många som kommer att tänka på den gamla sortens bandspelare som hette så. Men sedan år 2007 finns det också en hundsport med samma namn som går ut på att dansa tillsammans med hunden – eller rättare sagt visa upp trick till musik. Freestyle är som en lite mer kreativ uppvisning i lydnad där föraren och hunden utför ett inövat program till en låt. Till skillnad från vanlig lydnad så är freestyle mer lekfullt och meningen är att både hunden och föraren ska ha kul under tiden. Det krävs att man har ett bra samarbete och att hunden lyssnar till föraren.

För att kunna utföra ett program till musik krävs det bra högtalare, gärna trådlösa så att man kan ta med dem vart man än ska träna. Hos HiFi-Freaks.se till exempel kan man hitta ett stort urval av olika sorter. Men innan man börjar träna hunden till musik behöver man lära den lite olika grundläggande trick. Alla hundar kan träna freestyle, men beroende på storlek och ålder får man anpassa övningarna lite. En hund med lång rygg, som en tax, ska inte behöva gå på bakbenen. Likaså för stora, tunga hundar. Vissa hundar har lättare för att lära än andra och går snabbare att träna, som till exempel vallhundar. Några vanliga trick som utförs under ett freestyleprogram är att hunden ska snurra åt både höger och vänster, dansa på bakbenen, krypa, gå baklänges, rulla runt, springa i en åtta runt förarens ben och göra olika hopp.

Det är en lång process att lära hunden alla dessa trick och därför måste man ha roligt på vägen. Träna bara när både du och hunden är motiverade och se till att belöna den ordentligt när den gör rätt. När alla trick och konster sitter kan man bygga vidare detta till ett helt program och även börja träna in detta till musik.

Fler nyheter