Vad är en high vacuum pump?

28 februari 2022
william eriksson

editorial

En high vacuum pump är vanlig inom industri som jobbar med gaser i olika former. Det mest centrala är då att ha ett tryck i gasbehållaren så att gasen håller sig stabil och säker. Detta gör man med en high vacuum pump. Det vill säga – man pumpar ut luft från behållaren och lämnar kvar gasen i ett lägre tryck än vad som finns utanför behållaren. Detta är fundamentalt viktigt för säkerheten. För vissa gaser kan detta vara skillnaden mellan att hålla sig tryggt och säkert i behållaren och att explodera i en förödande eldstorm. Så användandet av high vacuum pumps är ytterst viktiga i dessa sammanhang och är en självklar del av verksamheten.

 

Tre sorters pumpar

De vanligaste sorters pumpar suger helt enkelt ut gaspartiklar från systemet med mekanisk kraft i ett flöde. Annars avlägsnas partiklarna av gas genom att ’locka’ dem att fästa sig på specifika ytor. En annan men inte lika vanlig pump är den kinetiska pumpen, där diffusions-pumpen ingår. Kinetisk pumpteknik handlar om att ge gas en hastighet så att pumpningen sker med hjälp av centrifugalkraft. Vilken teknik som används beror på under vilka förutsättningar pumpningen måste ske för att uppnå maximal säkerhet och effekt.

 

High vacuum pumps

 

Mindre avancerade användningsområden

När man använder high vacuum pumpar behöver det dock inte handla om riskerna med exploderande gasbehållare i ett brinnande inferno. Användningsområdena kan vara så enkla som att dra ut all luft ur en förpackning med kött. Eller att dra ut luften ur en pingisboll innan den försluts, så att den ska studsa bättre på pingisbordet. Företag som tillverkar high vacuum pumps tillverkar ofta ett brett spektrum av produkter för alla möjliga användningsområden. Det viktigaste är att man har en dialog med tillverkaren inför köpet – så man får rätt produkt och slipper få en köttfylld pingisboll som exploderar i ett brinnande inferno. 

Fler nyheter