Tidsfördriv, koncentrationsträning eller nostalgi

26 juli 2020
patrick pettersson

Kommer du ihåg de riktigt klassiska kuberna från förr? Alltså Rubiks kub. Tänk vilken grej när de dök upp på marknaden. Kuber med olikfärgade sidor som kunde vridas till ett totalt kaos. Därefter kunder barn och vuxna ägna timmar, dagar och veckor åt att försöka återställa kuben till sina helfärgade sidor. Det är ett underbart tidsfördriv som dagens barn gärna skulle få ägna sig åt istället för att sitta klistrade vid olika upplysta skärmar. Troligen är det otroligt bra för koncentrationen och dessutom är det en galen nostalgitripp för oss som var med när kuben kom.

 

Tävlingar och sysselsättning

Har du en Rubiks kub i ditt hem? Om inte vore det läge att införskaffa minst en. För vore det inte fantastiskt kul att utmana familjen över en helg eller kanske behöver ni hela sommarlovet? En kub kan vara en utmärkt födelsedagspresent eller julklapp. Låt dagens tonåringar utmana varandra och se vem som är snabbast och klurigast utan att lossa på klisterlapparna. Dagens kuber har knappast klisterlappar som förr – idag är de tillverkade i färgad plast så det inte går att fuska på det simpla sättet längre. Idag finns dessutom en mängd nya modeller som du kan se exempelvis hos mastercubestore.se.

 

Den klassiska kuben

Den klassiska kuben uppfanns i Ungern någon gång omkring 1975-1977 av en man med efternamnet Rubik. Uppfinnaren var professor och undervisade i design och det var för det ändamålet han ursprungligen skapade kuben. Idag finns den i många olika utföranden men den ursprungliga är en kub med sex sidor, där vardera sida består av 9 färgfält. Kuben består totalt av 3 x 3 x 3 block som går att vrida. Totalt har den 54 färgade rutor och mängden kombinationer dessa kan skapa är enorm. Det finns en mängd olika världsrekord i just Rubiks kub med olika lösningar och olika tekniker. Köp din kub hos https://mastercubestore.se/

Fler nyheter