Tillverkning av medicinteknisk utrustning
Först och främst, vad innebär medicinteknisk utrustning? I korta ordalag är det all utrustning som används inom vården. Det kan vara i olika sorters material som plast, metall och trä. Vanligast är olika plastmaterial. Vid tillverkning av medicinteknisk utrustning går man igenom två olika stadier: designstadiet och tillverkningsstadiet.
Både design och tillverkning görs idag med hjälp av datorer. Faktum är att i fråga om finmekanisk tillverkning – som den mesta medicintekniska utrustningen kräver – har man använt datorer nästan lika länge som datorer har funnits. Sedan 60-talet har man alltså använt CAD och CAM vid tillverkning av medicinteknisk utrustning
CAD och hur man använder det till medicinteknisk utrustning
CAD står för Computer Aided Design och innebär kort och gott att man med datorns hjälp designar en produkt. Ska man sedan använda en dator för att tillverka produkten – vilket nästan alltid är nödvändigt idag – måste designen skötas med hjälp av en dator.
Man kan i och för sig skapa designen för finmekaniska produkter utan en dators hjälp, men det tar väldigt mycket längre tid och förmodligen kan datorn inte förstå designen när produkten sedan ska tillverkas. Därför använder man idag alltid CAD när man ska designa medicinteknisk utrustning.
CAM och hur utrustningen tillverkas
CAM betyder Computer Aided Manufacturing och kan enkelt beskrivas som 3D-printing. Den teknik som används till en 3D-printer du kan ha hemma i köket är samma som man använder vid tillverkning av medicinteknisk utrustning. Den som används i en finmekanisk verkstad är bara mycket mer avancerad.
Det krävs dessutom betydligt mer avancerade program och lång erfarenhet för att tillverka dessa produkter. Det är inget du kan göra på den där 3D-printern på köksbordet. Är du mer nyfiken på CAD, CAM och hur tillverkning av medicinteknisk utrustning går till, kan du besöka en finmekanisk verkstad och se hur de jobbar med sina produkter: https://www.plastogravyr.se/.